Composteren duurzame verpakkingen?

Composteren duurzame verpakkingen?

Is deze verpakking composteerbaar is een verzoek dat we vaak krijgen als we het hebben over een nieuwe, duurzame verpakkingen. De wedervraag die we onze klanten stellen is of ze geloven in composteerbaarheid en of dat het doel is voor hun verpakkingsoplossing Zijn composteerbare verpakkingen nog steeds een hot item?

In elk land hangt de mate van aandacht voor composteerbaarheid af van hoe de afvalverwerking is georganiseerd. Landen waar afval gestort wordt, hebben meer focus op composteerbaarheid van verpakkignen en afval. Maar is composteren voor duurzame verpakkingen ook de beste oplossing? Dit komt omdat ze erg bang zijn voor mogelijke toekomstige vervuiling.

Industriëel composteerbaar en thuis composteerbare verpakkingen

In een professionele composteerinstallatie moet composteerbaar (verpakkings)materiaal voldoen aan de volgende eisen van de Europese norm voor composteerbare verpakkingen. De EN-13432: Minimaal 90% van het product moet binnen 12 weken uiteenvallen in deeltjes kleiner dan 2 mm. De omstandigheden in deze installatie zijn ideaal. Een temperatuur van rond de 50-60 graden Celsius en een vochtgehalte van zo’n 45-60%. Als het vochtgehalte hoger is dan 65%, ontstaan ​​er anaërobe omstandigheden en krijgen organismen zuurstofgebrek.

Thuiscomposteerbaarheid is moeilijker, omdat de omstandigheden thuis niet zo optimaal zijn als in een composteerinstallatie. OK Home Compost is bijvoorbeeld een milieulabel dat veel gebruikt wordt voor duurzame verpakkingen Het label geeft producten aan die geen schadelijke stoffen bevatten en thuis in 6 maanden kunnen worden omgezet in compost, waarin geen restanten van zware metalen of fluor aanwezig zijn. Het zegt niets over micro of nano plastics.

Composteren in de praktijk

Dagelijks zien we de composteerbaarheidslogo’s en rapporten van verschillende verpakkingsoplossingen voorbij komen. Het logo voor industriële composteerbaarheid is het gemakkelijkst te krijgen, dus dat is voor veel bedrijven een standaard. In onze gesprekken met afvalverwerkers kwamen we er echter achter dat in veel gevallen de 12 weken voor industrieel composteren niet wordt gehaald. Er is simpelweg niet genoeg tijd (ruimte & geld) om het afval 12 weken de tijd te geven. Dus in de praktijk geldt dat wanneer een composteerbare verpakking na 6 weken niet is opgelost, deze wordt verbrand.

Waarom grote bedrijven stoppen met focussen op composteerbaarheid

Grotere bedrijven verlegden hun focus van composteerbaarheid naar recycling. Composteerbaarheid is end-of-life, recycling is het begin van een nieuw leven. Dit sluit aan bij de EU greendeal waarin grondstoffen zo vaak mogelijk hergebruikt moeten worden. Door mono materialen te gebruiken en de klant actief te betrekken bij de recyclingprocessen, vinden deze bedrijven dat composteerbare verpakkingen minder waarde hebben dan gerecyclede verpakkingen. De impact op het milieu is door het gebruik van gerecyclede grondstoffen natuurlijk veel lager.

Voor meer informatie over innovatieve duurzame verpakkingen, welke 11 stappen wij nemen om tot een nieuwe verpakkingsoplossing te komen of waarom wij een zeer hoge kwaliteit garanderen, kunt u contact met ons opnemen via onze e-mail: info@halmasolutions.com of per telefoon +31 (0)24-7470013. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden en denken mee over duurzaamheid, ecoverpakkingen, bagasseverpakkingen of bijvoorbeeld de beste koffiebekers. Vraag ons ook gerust naar de meest recente ontwikkelingen op het gebied van grondstoffen en gerecyclede verpakkingen.

Neem contact op!

verpakkingen-op-maat-ontwikkelen