Ontwikkelingen op het gebied van takeaway verpakkingen en kartonnen koffiebekers
Elke dag voer ik gesprekken met mijn klanten m.b.t. duurzaamheid en ik heb besloten om op basis van onze kennis van dit moment, in een aantal posts, een open en eerlijk verhaal te vertellen van de ontwikkelingen die wij zien. Mijn idee is om op basis van feiten met elkaar in gesprek te gaan over de uitdagingen die er zijn of gaan komen o.a. op het gebied van kartonnen koffiebekers.
De afgelopen maanden zijn er enorm veel ontwikkelingen op het gebied van takeaway verpakkingen en dan met name verpakkingen met plastic, zoals kartonnen koffiebekers. Door ons wereldwijde netwerk worden we door leveranciers en klanten op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van productie, duurzaamheid en o.a. plastic vrije coatings. Hierdoor krijgen we ook veel mee over de verschillen per land. Zelfs tussen Nederland en België zijn er al veel verschillen qua wetgeving en nationale strategie m.b.t. duurzaamheid en het verminderen van plastic afval.
Kartonnen koffiebekers de nieuwe standaard
In België zijn 100% plastic wegwerpbekers per januari 2023 verboden, maar zijn kartonnen koffiebekers de nieuwe standaard. In Nederland geldt vanaf juli 2023 dat er een bedrag voor bekers voor consumptie onderweg en afhaal moet worden gevraagd. Hoewel de overheid richtbedragen geeft, is 1 cent ook al voldoende en is het aan de ondernemer om te bepalen wat dit bedrag wordt. Een onduidelijke regel die moeilijk in de praktijk uit te voeren en te handhaven is.
Kartonnen koffiebekers hebben een barrière nodig
Karton is een poreus materiaal en daarom bevatten kartonnen koffiebekers nu eenmaal een barrière om de beker waterdicht te maken. Deze barrière is vaak een microscopisch laagje PE of PLA. In een gemiddelde koffiebeker van 150 ml (6 oz) zit bij benadering rond de 0,3 gram plastic. De totale hoeveelheid polymeer (plastic) in een bekertje is nog geen 3-7%. Dit maakt kartonnen bekers een goed alternatief voor plastic bekers en de bekers zijn in de basis te recyclen.
Recyclen van koffiebekers
Veel discussies gaan over of de kartonnen koffiebekers goed te recyclen zijn. De coating van bijvoorbeeld PE of PLA wordt op het karton aangebracht en door de poreuze structuur, hecht deze zich diep en is er bij het recyclen veel chemie en tijd nodig om de plastic component los te weken. Hoewel het kan, is het proces tijdrovend en nagenoeg net zo duur als de opbrengst van het recyclen. Economisch niet interessant dus (in Nederland).
Een ander nadeel is dat het soortelijk gewicht van de plastic moleculen laag is en deze dus samen met het papier naar boven drijven in de verpulveraar van de recycle faciliteit. Als de papier pulp wordt afgeroomd, zit hier dus nog altijd een gedeelte plastic in. Dit is niet helemaal te filteren, al heeft het bedrijf Smartplanettech hier een slimme oplossing voor bedacht. Meer in ons volgende blog.