Wat zijn water based coatings?

We krijgen veel vragen over water based coatings die gebruikt worden en hoe het nu precies zit. Zijn ze plastic vrij? Kunnen ze gecomposteerd worden etc. We proberen hieronder enkele vragen te beantwoorden:

Koffiebekers met water based coatings zijn niet plastic vrij

Alle water based coatings die men gebruikt om papieren bekers te coaten, gebruiken een thermoplastische chemie die door verdamping droogt. Het water verdampt terwijl de resterende vaste stoffen (plastic) achterblijven op de cups om een film te vormen. Deze film is een integraal onderdeel van de structuur van een papieren beker. Warmte gebruik je om de plastic laag te smelten om zo een waterdichte afdichting mee te vormen op het karton en de naad van de beker. Deze materialen bevatten kunststoffen en daarom is de beker niet plasticvrij.

kartonnen-koffiebekers-gepersonaliseerd

Kan je kartonnen koffiebekers met water based coating recyclen?

In theorie zijn kartonnen koffiebekers met heel veel tijd, chemie en water te recyclen. Helaas worden deze op dit moment niet geaccepteerd in de papieren recyclestroom. Aangezien het plastic d.m.v. hitte versmolten is met het papier, is dit dunne laagje kunststof moeilijk te scheiden van het karton.

Mocht dit met veel inspanningen wel lukken, dan zorgt het lagere soortelijk gewicht van de plastic moleculen ervoor dat deze samen met de lichte moleculen van de cellulose (papier) worden gefilterd. Het papier is dus altijd verontreinigd met micro en nano plastics. Een oplossing is om de moleculen van het plastic te verzwaren, waardoor ze makkelijk en volledig te scheiden zijn van de cellulose.

Zijn kartonnen koffiebekers met water based coatings composteerbaar?

Er zijn nog geen bekers gecertificeerd voor home compostability. Sommige zijn industrieel gecertificeerd. Dit betekent dat ze onder speciaal gedefinieerde omstandigheden uiteenvallen in componenten inclusief kunststoffen. De omstandigheden zoals temperatuur, luchtvochtigheid, een bepaald zuurstof gehalte in de lucht en een bacteriële bodemactiviteit bepalen dit.

Men test het complete product inclusief papier, coatings, inkten en lijmen. Zo wordt ervoor gezorgd dat er geen risico op besmetting van de
organische recyclingstroom is. Dan kan de beker een geldige industriële compostcertificering ontvangen.

paper-coffee-cup-water-based-coating-Halma-solutions

Zijn bekers met water based coatings een goed alternatief voor PE gecoate koffiebekers?

Een belangrijk voordeel van het aanbrengen van een barrière coating op waterbasis is de vermindering van plastic in het product. Water based gecoate producten kunnen variëren van < 3% tot >8% plastic, dus hoewel er minder plastic wordt gebruikt in vergelijking met conventionele plastic coatings, zijn ze niet plastic vrij. Met PE gecoate kartonnen koffiebekers worden meestal geëxtrudeerd of gelamineerd met tussen de 8% en 15% van het totale gewicht van de koffiebeker.

Wanneer u op zoek bent naar een sparringpartner om uw nieuwe verpakkingsoplossing mee te ontwikkelen en het juiste netwerk om deze verpakkingen op maat ook gelijk te produceren, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Neem voor meer informatie en de mogelijkheden contact op met ons team.