Afgelopen donderdag heeft demissionair Staatssecretaris Heijnen het volgende in een brief gemeld aan de Tweede Kamer:
“De moties raken aan twee zeer belangrijke onderdelen van de regelgeving voor wegwerpplastics. Op korte termijn, rekening houdend met de demissionaire staat van het kabinet, kan ik niet zo snel andere middelen inzetten om te compenseren voor het wegvallen van deze onderdelen, mocht ik de moties uitvoeren. Ik vind het zeer onverstandig om mijn ambtsopvolger op die manier voor de voeten te lopen: met een doelstelling die snel dichterbij komt maar minder mogelijke maatregelen om die te bereiken. Met de aanpak die ik nu kies, heeft mijn opvolger in een nieuw kabinet maximaal de handen vrij om een keuze te maken. Linksom of rechtsom moeten we toe naar een serieuze reductie van wegwerpplastics. Ik roep bedrijven, organisaties, locaties en medeoverheden met klem op om de regels te volgen en gewoon wel die broodnodige omslag te maken van wegwerp naar herbruikbaar.”
Dit betekent dat de nieuwe regels rondom wegwerpplastics van kracht blijven, ondanks een aantal recent aangenomen moties in de Tweede Kamer. Wel geeft staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat toezichthouder ILT de instructie om de handhaving voor een deel tijdelijk niet toe te passen. Wat betekent dit nu voor u?
Staatssecretaris Heijnen kondigt aan dat ze de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een aanwijzing zal geven, waarmee ze de inspectie vanaf 1 januari 2024 tijdelijk opdraagt niet te handhaven op de verplichte meerprijs voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic. Het aanbieden van een herbruikbaar alternatief of accepteren dat mensen hun eigen bekers of bakjes meenemen, blijft intussen verplicht. De ILT kan hierop handhaven.
Er zijn bedrijven die bekers en bakjes maken die vallen onder de in de moties voorgestelde verruimde uitzondering voor consumptie ter plaatse. Zij moeten nu langer wachten op een definitief besluit over de uitvoering van de moties. De staatssecretaris wil dat de inspectie tijdelijk niet handhaaft bij consumptie ter plaatse van eenmalige bekers en bakjes die voldoen aan de voorwaarden in de motie. Dit betekent dat de bekers en bakjes die bestaan uit maximaal vijf procent plastic worden ingezameld volgens de daarvoor vastgelegde percentages en voor honderd procent kunnen worden gerecycled.
Heel kort: Plastic houdende verpakkingen met maximaal 5% worden gedoogd in een gesloten omgeving (o.a. kantoor, event etc.), maar er moet wel worden ingezameld en gerecycled. Hier kan het ILT wel op gaan handhaven. De toeslag die ondernemers op dit moment aan de consument vragen bij het gebruik van to go verpakkingen waar plastic in zit, daar wordt niet meer op gehandhaafd.
Halma Solutions biedt producten met minder dan 5% plastic die wanneer ze gerecycled worden, dus toegestaan zijn. Daarnaast ook producten zoals onze nieuwe SUPCUP, de plastic vrije en fluor vrije koffiebeker, waar de recycling gewenst is, maar deze niet vanaf 1 januari geregeld hoeft te zijn. Dit omdat de beker plastic vrij is. Natuurlijk vinden wij ook dat recyclen het uitgangspunt moet zijn, mede in het licht van de nieuwe Europese regelgeving (PPWR) die eraan komt. Hierin is de focus op het behoud en hergebruik van grondstoffen in de EU een duidelijke eis.
De nieuwe Staatssecretaris heeft met dit besluit alle ruimte om een eigen invulling en vervolg aan deze moties te geven. Iets wat voor de industrie een lastige kwestie blijft, aangezien de onduidelijkheid blijft. Wij adviseren bedrijven om op basis van hun eigen overwegingen en risico’s, beslissing te nemen m.b.t. het gebruik van plastic houdende of plastic vrije verpakkingen. Er zijn veel verschillende situaties en er is niet één oplossing die voor iedereen geldt.
Voor meer informatie, advies of duurzame verpakkingsoplossingen kunt u contact opnemen per telefoon op 024-7470013 of per mail info@halmasolutions.com
Met vriendelijke groet,
Team Halma Solutions